سونداژ ادراری+تعویض سوند ادراری+کارگذاشتن سوند ادرار ۰۹۱۲۷۱۱۷۲۸۵

ساخت وبلاگ
سوند گذاری مثانه در منزل+تعویض سوند فولی در منزل+تعویض سوند ادراری در منزل+خارج کردن سوند ادراری در منزل +سوند گذاری در منزل+تعویض سوند معده در منزل+خارج کردن سوند معده و مثانه در منزل+نمونه گیری خون در منزل+خونگیری در منزل+ازمایش خون در منزل+انجام ازمایش خون اورژانسی در منزل+تزریق خون در منزل+تزریق پلاکت در منزل+خارج کردن سوزن پورت در منزل+پانسمان سینوس در منزل+وصل کردن سوزن پورت در منزل محدوده ستارخان و صادقیه+انما در منزل محدوده ظفر+گفتاردرمانی در منزل+سونوگرافی داپلر در منزل+تزریق پروژسترون در منزل+تزریق پرولوتون در منزل+تزریق ونوفر در منزل+تزریق سرم در منزل محدوده تجریش , تزریق سرم محدوده ظفر , تزریق فرنجکت در منزل , تزریق انتی بیوتیک در منزل , تزریق البومین در منزل , تزریق سرم در منزل محدوده ستارخان و گیشا , تزریق واکسن هپاتیت در منزل , تزریق واکسن سرماخوردگی در منزل , تزریق واکسن انفولانزا در منزل , وصل کردن انژیوکت در منزل , رگ گیری در منزل، ۰۹۱۲۷۱۱۷۲۸۵ مدیریت 

۶۶۳۸۷۵۷۲ شعبه مرکز

۰۹۱۲۱۹۶۸۳۴۴ موبایل 

۲۲۳۷۷۷۱۶ شعبه شمال

۸۸۵۶۰۴۳۶ شعبه شمال غرب

مراقبت پرستاری در سوندازمثانه
 
سونداژ ادراری عبارت است از قراردادن یک لوله باریک و توخالی در پیشابراه و مثانه فرد. سوند گذاری یک روند استریل است و باید در شرایط استریل انجام شود.

 اهداف و موارد استفاده:
1- نمونه برداری از ادرار جهت بررسی آزمایشگاهی مانند بررسی عفونت
2- تخلیه مثانه زمانی که فرد قادر به انجام آن نباشد
3- کنترل نحوه عملکرد کلیه ها در طی عمل جراحی و مدتی که فرد در بیمارستان بستری است
4- کنترل تعادل مایعات(ورودی و خروجی) در طی دوران بیماری
5- خالی نگداشتن مثانه در طی عمل جراحی.
 

 کاتتر ادراری یا سوند ادراری٬ لوله باریک، توخالی و انعطاف‌پذیری است که برای جمع‌آوری ادرار، از طریق مجرای ادراری درون مثانه قرار داده می‌شود. 
انواع سوندهای ادراری با اندازه های مختلف موجود است .
بیشتر از سوند فولی ( سوندی با مجرای دو گانه و نوک مستقیم ) استفاده می گردد.
نوک سوند کوده (caude ) نیمه سفت و خمیده است و جایگذاری سوند را در بیماران دچار بزرگی پروستات تسهیل می نماید.
سوندهای سه مجرایی ( سه راه ) مسیری اضافه برای شست وشوی مثانه دارند.
بیشتر سوندها دارای یک بالون احتباسی در انتهای دیستال خود هستند که وقتی با آب مقطر پر شود ، سوند را در محل خود در مثانه نگه می دارد.
برای بیشتر مردان ، اندازه مناسب سوند ۱۶ یا ۱۸ فرنچ است.
ممکن است در بیماران دچار تنگی پیشابراه ، سوندهای کوچکتر ( ۱۲ – ۱۴ فرنچ ) و در بیماران مبتلا به بزرگی پروستات ، سوندهای بزر گتر ( ۲۰ – ۲۴ فرنچ ) جهت جلوگیری از گره خوردن (kinking) سوند درهنگام عبور از پیشابراه پروستاتی ، لازم باشد .
در بیماران دچار هماچوری آشکار نیز باید از سوندهای بزر گتر استفاده نمود تا از انسداد مجرا توسط لخته های خون و متعاقبا احتباس ادراری پیشگیری شود.

نحوه انجام سونداژ
 
ابتدا وسایل لازم برای سونداژ را آماده کنید.

1- ابتدا فرد به پشت خوابیده، سپس ناحیه ژنیتال فرد مخصوصا محل خروج ادرار به دقت با ماده ضد عفونی کننده(محلول آنتی باکتریال مثل بتادین) تمیز و ضد عفونی می گردد؛که این ناحیه در خانمها بالاتر از واژن و در آقایان معمولا در نوک پنیس است(در افرادی که ختنه نکرده اند باید پوست پنیس به عقب کشیده شود تا سر پنیس کاملا تمیز شود.)

2- دستکش استریل پوشیده، یک پارچه استریل(شان پرفوره) روی رانها و شکم فرد پهن نموده تا سوندگذاری به روش استریل انجام گیرد.
3-  سوند را به ژل لوبریکنت آغشته نموده و به تدریج سوند را وارد پیشابراه می نماید.سوند را در خانمها به اندازه2-1 سانتی متر وارد کرده و در آقایان به اندازه تمام طول پنیس وارد می کند.


نکته: برای داخل کردن سوند در آلت مردان بهتر است آلت را نسبت به بدن عمود نگه داشته و تا زمانیکه ادرار از آن خارج شود به سمت داخل برانید. در صورت مواجهه با مقاومت در مسیر حرکت سوند از بیمار بخواهید نفس عمیق و آهسته بکشد و سوند  را کمی بچرخانید. در صورتیکه موثر واقع نشود ادامه ندهید و با پزشک مشورت کنید.

محل وارد کردن سوند در زنان

4- سپس یک کیسه ادراری به انتهای سوند وصل کرده تا ادرار در آن جمع آوری شود.
5- اگر سوندگذاری فقط با هدف گرفتن نمونه گذاشته شده باشد،بعد از گرفتن نمونه برداشته خواهد شد ؛ ولی اگر با اهداف دیگر از جمله: کنترل I + O ، تخلیه مداوم مثانه و ... گذاشته شده باشد باید بالون نگهدارنده سوند باد شده تا سوند در مثانه فیکس شود.
6- در انتها لوله متصل به کیسه جمع کننده ادراری با چسب، به پای بیمار فیکس خواهد شد.
 

روشهای ثابت کردن سوند به بدن بیمار

1- چسباندن سوند به دیواره پایینی شکم به صورتیکه سر آلت به طرف قفسه سینه مددجو قرار گرفته باشد
2- ثابت کردن سوند به قسمت بالای ران به صورتیکه آلت به حالت عمود روی ران قرار بگیرد.


وقایع و مراقبتهای بعد از سونداژ

1- فرد گاهی ممکن است هنگام دفع ادرار احساس سوزش داشته باشد که علت آن تحریک پیشابراه توسط سوند می با شد، لذا فرد به طور مکرر احساس دفع ادرار دارد؛
2- کیسه اداری حتما باید پایین تر از مثانه باشد،زیرا چون در غیر این صورت با برگشت ادرار از کیسه به مثانه فرد، احتمال ابتلا به عفونت افزایش می یابد؛
3- فرد می تواند کیسه ادراری را به نحوی که پایین تر از سطح مثانه است به دست گرفته و راه برود و یا آن را به پای خود بسته و با لباس روی آن را پوشیده و راه برود؛
4- اگر بیمار قصد دارد به منزل برود، باید اطلاعات و نکات لازم جهت سوندگذاری و نحوه مراقبت از آن را به طور کامل از پرستار یا پزشک خود بپرسد.
 

مزایای سونداژ
1- با تخلیه مثانه ،سبب تسکین بخشیدن به مثانه پر و دردناک می شود
2- چگونگی عملکرد کلیه را نشان می دهد
3- مشکلات ادراری از جمله عفونت را مشخص می کند.
 
معایب سونداژ
1- بیمار ممکن است پس از برداشتن سوند احساس ناراحتی داشته باشد.به طور معمول، هرچه مدت زمان لازم برای استفاده از سوند بیشتر باشد، احساس ناراحتی در بیمار طولانی تر خواهد شد، به طوریکه ممکن است چندین روز در حین دفع ادرار احساس سوزش داشته باشد؛
2- ممکن است سبب ایجاد عفونت گردد، این عارضه معمولا زمانی رخ می دهد که سوند گذاری برای چندین روز یا چندین هفته به طول انجامد؛
3- ایجاد درد و آسیب بافتی، در صورتی که سوند را به طور ناگهانی و بدون خارج نمودن مایع موجود در بالون نگهدارنده سوند، خارج کنند.
 
چه زمانی باید به پزشک درمورد سوند ادراری اطلاع داده شود؟
1- زمانی که ادرار درون کیسه ادراری،خونی،کدر و یا بدبو شود؛
2- هیچ ادراری درون کیسه ادراری جمع نشود و یا خیلی کم جمع شود؛
3- زمانی که بدون علت خاصی دمای بدن بیمار 38 و یا بالاتر از 38 شد؛
4- زمانی که سوند سبب ایجاد یک درد ثابت در ناحیه مثانه و پیشابراه شد.
در مواردی که فرد امکان تخلیه ادرار دارد ولی قادر به کنترل آن نیست مخصوصا در افراد مسن از وسیله ای بنام کاتتر کاندوم استفاده می شود. در این روش کاندومی که دارای خروجی تخلیه ادرار هست بر روی آلت تناسلی مردان کشیدن می شود و با چسب بر روی آلت ثابت می گردد.

مراحل خارج کردن سوند:
ابتدا دستکش پوشیده و با یک سرنگ 10 سی سی مایع داخل بالون سوند را تخلیه کنید.در برخی موارد به جای تخلیه بالون ابتدای مسیر مرتبط به بالون را با قیچی می برند تا مایع خارج گردد.این روش برای کسانی که در منزل خودشان می خواهند سوند را خارج کنند مطمئن تر است.


روش برش مسیر بالن سوند

پس از اطمینان از تخلیه کامل بالون نگهدارنده سوند آنرا به آرامی به سمت بیرون بکشید. بهتر است قبل از بیرون کشیدن سوند ، آنرا چند بار بصورت 360 درجه به سمت راست و چپ بچرخانید تا چسبندگی مختصری که کاتتر با مسیر ادراری پیدا کرده برطرف شود.

نکات قابل توجه در مراقبت از سوندهای ادراری
سیستم تخلیه ادرار با سوند یک سیستم بسته است.بنابراین باید از باز گذاشتن شیر ته کیسه ادراری خودداری کرد.(مگر در مواردی که برای شستشوی مثانه یا به دلایل دیگر با نظر پزشک معالج لازم باشد ته کیسه باز باشد).بسته بودن این سیستم از ورود باکتریها به داخل سیستم ادراری جلوگیری می کند.
وقتی سوند از مجرا عبور کرده و وارد مثانه می شود از طریق دریچه ای که در قسمت بیرونی سوند است،یک بالون کوچک که در قسمت سر سوند واقع شده توسط آب مقطر پر می شود . به این ترتیب سوند در مجرا باقی می ماندو خود به خود خارج نمی شود.بنابراین باید مراقب بود که سوند کشیده نشود زیرا در این صورت، بالون به داخل مجرا کشیده شده و به مجرا آسیب میزند.همچنین خارج کردن سوند باید توسط فردی که در این کار را مهارت دارد انجام شده یا حداقل یک بار به بیمار و اطرافیان وی آموزش داده شود تا بتوانند پس از آن خودشان برای این کار اقدام کنند. اگر سوند بدون تخلیه بالون آن به بیرون کشیده شود ممکن است موجب پارگی مجرای ادراری شود. فیکس کردن سوند به ران بیمار با چسب پانسمان،از کشیده شدن ناخواسته سوند پیشگیری می کند.محل چسب را باید هر چند روز یک بار جابه جا کرد.
کیسه ادرار باید هر 8 ساعت یک بار یا زمانی که بیش از نصف آن پر شد تخلیه شود .
کیسه ادرار باید همیشه پایین تر از سطح مثانه باشد تا ادرار از داخل کیسه به داخل مثانه بر نگردد.برای این کار می توان از آویزهای مخصوصی که کیسه را به لبه تخت آویزان می کنند استفاده کرد.
باید مراقب بود که مسیر سوند و لوله ای که به کیسه ادرار وصل است تا نخورده و باز باشند.
از شستشوی داخل لوله سوند با آب،سرم شستشو یا سایر محلولهای ضد عفونی کننده باید خودداری نمود.
شستن مکرر آلت و قسمتهای بیرونی سوند با شوینده ها و محلولهای ضد عفونی لازم نیست.شستشوی اطراف سوراخ مجرا با آب و صابون ملایم روزی یک بار کافی است.مالیدن پمادهایی مثل تتراسیکلین،کورتونها یا محلول بتادین و غیره به نوک مجرا به هیچ وجه لازم نیست.
کسی که به مدت طولانی(بیش از 10 روز) سوند داشته باشد حتما باکتری در ادرارش وجود خواهد داشت و تا زمانی که سوند وجود دارد ریشه کنی این باکتریها در ادرار غیر ممکن است.بنابراین استفاده طولانی از آنتی بیوتیکها برای "پیشگیری" از عفونت در این بیماران بی علامت نه تنها سودی ندارد بلکه منجر به ایجاد مقاومت دارویی در باکتری شده و کنترل عفونت را مشکلتر خواهد کرد.ضمنا باید دانست بوی بد ادرار در غیاب سایر علائم،الزاما به معنی وجود عفونت ادراری نیست و نیاز به اقدامی ندارد.
تهیه مکرر نمونه برای کشت ادرار در این بیماران لازم نیست چون همانطور که گفته شد کشت ادرار همیشه مثبت است ولی درمانی لازم ندارد مگر اینکه عفونت ادراری علامت دار(با علائمی مثل تب و لرز،سوزش شدید مجرا و مثانه و درد زیر شکم و ...) رخ دهد.
در مواردی که عفونت ادراری علامتدار رخ دهد و نیاز به تجویز آنتی بیوتیک برای درمان (و نه پیشگیری) باشد اول از همه باید سوند خارج شود و سوند جدیدی در شرایط استریل گذاشته شود و از انتهای سوند(محل اتصال سوند به لوله کیسه ادرار) نمونه ادرار تهیه شده و برای کشت فرستاده شود و سپس آنتی بیوتیک وسیع الطیف شروع شود.در صورت نیاز،پس از آماده شدن جواب کشت ادرار،بر اساس نوع باکتری رشد کرده،آنتی بیوتیک تعویض خواهد شد.نمونه کشت ادرار باید از انتهای سوند یعنی جایی که سوند به لوله کیسه ادرار متصل می شود گرفته شود نه از انتهای شیر کیسه ادراری.
انسداد مکرر سوند در این بیماران ممکن است علل مختلفی داشته باشد از جمله ایجاد رسوبات روی سوند و در کف مثانه ،غلیظ شدن ادرار در اثرمصرف کم مایعات و عفونت ادراری با برخی باکتریهای خاص.مصرف زیادتر مایعات در این بیماران توصیه می شود.همچنین اگر در کشت ادرار باکتریهایی مثل Providencia Stuartii یا Proteus Mirabilis رشد کنند درمان آنتی بیوتیکی کوتاه مدت می تواند با بهبود عفونت، از انسدادهای مکرر سوند جلوگیری کند.در بقیه موارد تجویز آنتی بیوتیک لازم نیست.در مواردی که انسداد مکرر رخ داده و این تمهیدات سودی نبخشد، استفاده از سوندهای سیلیکونی مفید است.
اگر علیرغم باز بودن مسیر سوند ،نشت مکرر ادرار از اطراف سوند رخ می دهد،بر خلاف تصور عموم این حالت به دلیل باریک بودن سوند نیست و نباید از سوندهای کلفت تر استفاده کرد.این حالت معمولا به علت اسپاسم مثانه است.برای بهبود این حالت باید از باریکترین سوندی که برای بیمار مناسب است(مثلا سوند 16 یا 18 فرنچ در بزرگسالان) استفاده کرده و بالون سوند را با حداقل مقدار آبی که می تواند سوند را در مجرا نگه دارد(مثلا 10 سی سی) پر کرد تا تحریک مثانه و اسپاسمهای آن به حداقل برسد.استفاده از داروهای ضد اسپاسم مثانه مثل تولترودین،اکسی بوتینین یا سولیفناسین بسیار کمک کننده است.
در مورد اینکه سوند مجرا را چندروز یکبار باید عوض کرد اتفاق نظر وجود ندارد.اگر عفونت ادراری علامتدار یا انسداد سوند رخ ندهد نیازی به تعویض مکرر آن نیست . به طور مرسوم،سوند را ماهانه یک بار تعویض میکنند ولی در برخی از افراد که رسوبات زیادی در مثانه می سازند و سوند زود به زود مسدود می شود باید سوند را زودتر تعویض کرد و بر عکس در کسانی که سوند گذاری مشکل است وانسداد سوند و عفونت ادراری علامتدار وجود ندارد می توان فواصل تعویض سوند را به دو تا سه ماه یکبار افزایش داد یا هر زمانی سوند مسدود شد یا خوب کار نمی کرد آن را عوض کرد.مجددا تاکید می شود که تعویض مکرر و زود به زود سوند هیچ تاثیری در کاهش عفونت ادراری ندارد و هر کس به مدت طولانی سوند داشته باشد حتما باکتری در ادرارش رشد خواهد کرد و الزاما نیاز به اقدامی ندارد.
در کسانی که نیاز به سوند طولانی مدت دارند استفاده از سوندهای سیلیکونی یا سوندهای سیلیکونی با پوشش هیدروژل بهتر است چون با بدن سازگارتر بوده،کمتر توسط رسوبات مسدود می شوند و درد و سوزش و ناراحتی کمتری برای بیمار ایجاد می کنند و می توان با فواصل زمانی بیشتری آنها را تعویض کرد.


برچسب‌ها: تعویض سوند ادراری در منزل, سوند گذاری مثانه در منزل, کارگذاشتن سوند ادراری در منزل, تعویض لوله معده در منزل, وصل کردن سوند ادرار در منزل

+ نوشته شده توسط محمد در سه شنبه بیست و سوم آبان ۱۳۹۶ و ساعت 12:21 |

نمونه گیری خون در منزل,ازمایش خون در منزل,۰۹۱۲۷۱۱۷۲۸۵,۲۲۳۷۷۷۱۶منطقه سعادت اباد و شهرک غرب...
ما را در سایت نمونه گیری خون در منزل,ازمایش خون در منزل,۰۹۱۲۷۱۱۷۲۸۵,۲۲۳۷۷۷۱۶منطقه سعادت اباد و شهرک غرب دنبال می کنید

برچسب : ادراریتعویض,ادراریکارگذاشتن,۰۹۱۲۷۱۱۷۲۸۵, نویسنده : darmanyab بازدید : 160 تاريخ : سه شنبه 23 آبان 1396 ساعت: 14:59